9. Het tonen van bepaalde geschiedenisplaatjes waardoor je opgewonden kon raken ...

In het eerste schooljaar periode 1964/1965 is misbruik tegen mij gepleegd door Pater vd V. Wie was deze pater. Een grote rijzige knappe , maar stille man.
Hij was leraar op het gymnasium maar verder geen pater met bestuurlijke functies.
Hoewel de opdracht van de oprichter van de Salesiaans Orde, Don Bosco, was zich als Salesiaanse priester in te zetten voor de jeugd, was hij niet dat type man wat je hierbij mocht verwachten.

Alle leerlingen van Huize Don Rua hadden een dagelijkse opdracht, ondersteuning te geven aan het leven en dus ook het onderhoud van het huis waarin wij woonden en studeerden. Per trimester werd door een leidinggevende bepaald welk "baantje "was toegewezen voor het nieuwe trimester. Een van de te vergeven baantjes was het onderhouden van de Patersgang en de kamers van de aan deze gang wonende paters.
Elke ochtend, na het ontbijt, een half uur werken aan je opdracht, alvorens het 1e lesuur begon. Op de zaterdagmiddag van 14.00-16.00 uur werd er extra gewerkt aan het schoonhouden van het internaat. Zo was tijdens een van de trimesters van het 1e studiejaar mij de functie toegewezen voor het onderhoud van de Patersgang en enkele kamers. Een van de kamers die mij was toebedeeld behoorde aan Pater vd V.

Je was dan bezig met het poetsen etc. van diens kamer. Tegen het verwachtte einde van de schoonmaak kwam hij dan alvast naar zijn kamer, controleerde de schoonmaak en maakte je dan zijn compliment. Tijdens de zaterdagse schoonmaak was je anders dan door de week, gekleed in je sporttenue, T-shirt en korte broek. Tja en die korte broek, ongeacht zomer of winter, met die blote benen, dat gaf aanleiding blijkbaar tot verleiding bij Pater vd V. Complimentjes, streelpartijtjes, op schoot nemen, en tonen van bepaalde geschiedenisplaatjes waardoor je opgewonden kon raken waren dan aan de orde, alvorens je de kamer mocht verlaten. Deze handelingen hebben zich een aantal momenten herhaald totdat ik vroeg aan mijn medepoetser van de Patersgang en die andere kamers schoonmaakte van paters, om te ruilen van onderhoud. Ik kan mij niet meer herinneren of deze aan mijn verzoek heeft voldaan. Over de handelingen van deze pater vd V deden nadien wel verhalen de ronde. Ik dacht toen ik dus ook, was blijkbaar toch niet zo bijzonder als wel bleek uit zijn complimenten. Vandaar waarschijnlijk dat ik wantrouwig geworden ben vanuit mijn pubertijd over waardering door anderen, of misschien wel erge behoefte hieraan heb gekregen, op zoek naar echte waardering.

F.V.

Over de content van deze website wordt niet gecorrespondeerd.
Het zonder schriftelijke toestemming / aantoonbare bevestiging citeren uit, of herpubliceren van ongeacht welke content van deze website dan ook, is niet toegestaan.
Aanvragen hiertoe kunt u indienen: info@jongensvandonrua.nl