2. Met hem in de buurt heb ik me nooit veilig gevoeld..

CD
Hij was mijn groepsleider.
CD stormde omstreeks augustus 1969 de slaapzaal op waar ik alleen verbleef. Hij liep direct naar mij toe, legde mij met mijn buik over zijn benen. Op dat moment betaste hij me met volle hand in mijn kruis; met de andere hand tikte hij zachtjes op mijn billen. Dit kan 2 minuten geduurd hebben. Ik was versuft, verdoofd en perplex. Op enig moment - daarna of gaandeweg zijn handelingen – ben ik boos opgestapt en heb de slaapzaaldeur enorm hard dicht gegooid als protestsignaal. Dit voorval heeft mij diep geraakt.
 

Op enig moment (ca. september 1969) was ik met een jongen van mijn leeftijd aan het stoeien in de hoofdgang. Ik zat daar voorover gebogen in geknielde houding. Billen naar achteren en de benen in gespreide houding. Broeder CD naderde - zonder dat ik dat wist - mij van achteren; hij heeft mij op dat moment een enorme schop tussen mijn benen gegeven. Dit voorval heeft mij diep geraakt. 
 

CD zat altijd achter in het studiezaaltje waar we huiswerk moesten maken. In die twee jaar op het   internaat heb ik me nooit echt goed kunnen concentreren als hij achter in het zaaltje zat.
Na het eten - als ieder al klaar was met de studie - ging ik vaak weer terug naar dat studiezaaltje om alleen verder te studeren. Kon me dan zonder CD beter concentreren; was dan wel altijd bang dat CD   binnen zou stappen.

In die jaren dat ik op Don Rua heb gezeten heb ik sdb-er broeder CD ervaren als een man die immer 'jacht' op mij maakte. Die zware schop van hem vertaalde ik destijds al als een tekenen dat hij boos was dat hij me niet echt kon veroveren oid. Bizar dat ik op die leeftijd al zo dacht. Met CD in de buurt of in dat gebouw Don Ru heb ik me nooit veilig gevoeld.

In een krantenartikel ergens las ik dit jaar dat CD bekend stond als grijpgraag, altijd uit stoeipartijtjes met jongetjes. In de periode 1969-1971 dacht ik dat ik de enige was waar vieze dingen mee gebeurde. Ik dacht toen altijd waarom moeten ze Theetje hebben.(ik zal de zweetlucht van D. nooit vergeten) 
 Anno 2010 ben ik nog steeds zeer teleurgesteld over broeder D., ex sdb-er. Deze man heeft pedofiele handelingen bij me verricht.
(Hou thans mijn hart vast wat hij sindsdien allemaal heeft gedaan als groepsleider !!)

Pater A.
Pater A. Was destijds directeur op Don Rua.
In september 1969 ben ik op een dag naar huis gevlucht s'morgens. s'Ávonds ben ik terug gebracht door mijn broer en mijn moeder. Ik kon thuis mijn verhaal niet doen over de viezigheden op Don Rua.
Ben toen die avond alleen op de kamer van pater A. geweest (directeur). Heb toen mijn beklag willen doen aan pater A. door aan te geven dat er vieze dingen met mij gebeurden op Don Rua. Pater A. is niet gaan doorvragen maar heeft mijn verhaal afgekapt.
Pater A. heeft toen op vervelende toon aangegeven dat als ik het niet bewijzen kon bij de politie, ik de gevangenis in zou gaan. Ik heb mij erg onbehaaglijk gevoeld. Ben kort op zijn kamer geweest en ging direct daarna naar de slaapzaal.

Anno 2010 ben ik nog steeds 'teleurgesteld' in pater en mens A. Als directeur had hij me moeten beschermen. Het ging veel verder dan wegkijken.
Onder intimidatie en bedreiging heeft A. mij destijds het zwijgen opgelegd, zo ervaar ik dat thans.

Pater B.
Hele 'aardige' en 'begripvolle' pater met baardje. Type missionaris.
Een keer bij hem op de kamer geweest om een sigaret te roken. Periode okt./nov 1969.
Bij de tweede keer bij hem op de kamer moest ik van hem sigaretten - Caballero zonder filter - in het dorp halen. Graag zelfs. We hebben toen voor de tweede keer een sigaret gerookt.
Toen vroeg hij aan mij: 'Theo, hoe groot is jouw piemel'. Ik zei: '30 centimeter'
Toen vroeg hij: 'Zou ik hem eens mogen zien'. Ik zei nee. Toen vroeg hij waarom dan niet. Ik zei 'omdat ik u zo goed ken'.
Toen zei hij; 'dat vind ik heel erg fijn dat  je dat  je zegt '. Heb toen zijn kamer verlaten.

Deze pater heeft mij benaderd e.d. met pedofiele bedoelingen. Ik voelde mij er klote bij. Waarom moesten ze Theetje (bijnaam) weer hebben.
Deze pater heb ik daarna niet meer bezocht.  

Ook typisch. Op enig moment later vroeg broeder C. D.: "waarom kom je wel bij B. op de kamer en niet bij mij op de kamer". Ze hadden dus contact met elkaar over mij. 
Ik werd daar alleen maar ongeruster van. Het was er niet veilig.

Pater M.
In december 1969 moest ik helaas voor zwarte piet spelen; was daarvoor ingeloot. Ik vond het maar niks omdat ik onzeker was en nu ik de planken op moest.
Na afloop moest ik onder de douche; alleen. Het gezicht zat onder de zwarte verf en dat moest er vanaf.
Pater M. was daar plots op enig moment in de doucheruimte waar ik mij alleen aan het douchen was.
Tot dat moment heb ik heb nimmer met hem van doen gehad omdat hij geen begeleider van mij was.  Kende hem ook niet.
Vond het merkwaardig dat hij daar was. Ik stond daar poedelnaakt. Affin.
Hij zei: " Weet je dat al een grote jongen bent "(net 12 jr !) en "had ik het maar geweten dan was ik bij je komen staan onder de douche" . Hij zei ook: "ik had wel verwacht dat je destijds zou weglopen".

Door de manier hoe hij me benaderde (hij was de derde) dacht ik: deze pater benaderd mij subtiel vanwege pedofiele bedoelingen.
Mijn houding stond niet toe dat hij verder ging.
Ik dacht wederom: waarom moeten ze Theetje weer hebben ?
 
Samenvattend.
Don Rua is een schadelijke periode voor mijn vorming e.d. geweest en ik heb er heel vervelende herinneringen aan over gehouden.
 
T.L.

Over de content van deze website wordt niet gecorrespondeerd.
Het zonder schriftelijke toestemming / aantoonbare bevestiging citeren uit, of herpubliceren van ongeacht welke content van deze website dan ook, is niet toegestaan.
Aanvragen hiertoe kunt u indienen: info@jongensvandonrua.nl