17. "Hij betastte mij en liet mij zijn geslachtsorgaan betasten. . . ."

Van zomer 1968 tot 26 Juni 1970 was ik leerling en kostschoolganger in Huize Don Rua, 's Heerenberg. Gedurende die periode werd ik sexueel misbruikt door toenmalig adjunct prefect pater A.M.  Hij betastte mij en liet mij zijn geslachtsorgaan betasten. Ik was op dat moment een 13- / 14 jarige onervaren knaap.
 
Inmiddels woonachtig in Nieuw Zeeland zag ik genoemde school de eerste dagen van Maart 2010 in het nieuws verschijnen en begreep ik dat een aantal (toen) leerlingen een identieke ervaring hebben gehad als ikzelf.
De volgende twee dagen kwamen meer herinneringen boven. Herinneringen die ik heel lang weggeduwd heb. Herinneringen die ik hierna zo nauwgezet mogelijk zal trachten weer tegeven.
 
Nadat ik een telefoontje kreeg van een van mijn betere vrienden uit die tijd, M S, die me vertelde dat o.a. H. H. een van de slachtoffers was.
Ik sprak met M. over mijn ervaringen en de emoties die het los aan het maken was.
Op zijn vraag of ik er iets mee wilde doen kon ik op dat moment nog geen antwoord geven.
Ik heb wel kontakt opgenomen met mijn moeder, zodat zij niet in het ongewisse hoefde te blijven. Zij had natuurlijk ook de kostschool in het nieuws gezien, waar zij mijn broer en mij aan toe vertrouwd had. Ik bevestigde haar ergste vrees.
 
Via M. S. werd ik een dag later (afgelopen vrijdag) door het Nederlandse actualiteiten programma NOVA benaderd met vragen naar mijn ervaringen met dhr. L. W., die volgens H. H. de persoon was die met hem ongewenste sexuele ervaringen had.
Vanwege al deze nieuwe informatie en directe vraagstelling van de programma maker kwam er meer en meer emotie boven.
Ik zal trachten deze emotie buiten het 'verhaal' te houden
Ik wist dat ik rond die tijd begon om notities te maken van wat er in mijn leven gebeurd. Geen Anne Frank stijl dagboek, maar een agenda met gebeurtenissen (zoals ik die als 13-/14 jarige beleefde.
Ik heb deze agenda geraadpleegd om zo precies mogelijk te zijn met data en namen.
Terwijl ik (voor het eerst sinds ik deze notities maakte, 40 jaar geleden) nu aan het lezen ben komen evenzovele beelden en emoties boven. Herinneringen ….Als De Dag Van Toen….
 
Begin 1970 werd ik regelmatig door pater A.M. benaderd en speciale aandacht gegeven. In een groot internaat was speciale aandacht net zo zeldzaam als in een groot katholiek gezin. Als 13 jarige was ik daar ook echt blij mee. Ik was special. De extra aandacht was in eerste instantie ook onschuldig. Hoe gaat het leren, hoe gaat het met vriendjes en na een aantal bezoekjes ook vragen als: masturbeer je al.

Geleidelijk aan veranderde dit ook in: piemeltje laten zien. Aanraken en …. Vergelijken met de pater die ook liet zien hoe het moest. Ik moest hem ook aanraken. Daar was niks mis mee, ook al praatte je daar niet over.Verder dan betasten en masturberen ging het gelukkig niet.
De speciale aandacht bestaat tussen eind 1969 en de dag van vertrek in Mei 1970.

Ik vind notities terug van een kaartje dat ik ontving van M. (8 Januari) hulp met papieren die ingevuld moesten worden voor school (2 februari), Een stuk vlaai in zijn kamer op 17 februari, (een dag later ben ik ziek en misselijk !), in zijn kamer geweest word teen aantal keren vermeld in de agenda. Ook spreekt de toenmalig pater-directeur een aantal keren met me in deze periode. Het onderwerp is het volgende jaar (school voortzetting buiten Don Rua).
Op 7 maart 1970 schrijf ik dat pater direkteur op de slaapzaal is (als nachtwacht). Dat was ongebruikelijk.
Verder maak ik regelmatig een aantekening, dat ik L. W. niet mag, dat ik boos op hem ben en dat ik me regelmatig onrechtvaardig behandeld voel door hem.
Hij had zijn eigen lievelingetjes: T. S. uit Alkmaar.
Nu jaren later blijkt hij er dezelfde "speciale relaties" op na gehouden te hebben als pater A. M.
De effecten die deze ongewenste intimiteit met A. M. op m'n leven hebben gehad zal altijd onduidelijk blijven.
In psychoanalytische sessies die ik jaren later had (1999-2000) was wel duidelijk dat ik een gebrek aan basic trust had. Nooit echt iemand vertrouwde.
In de analyse werden de relatie met m'n ouders, broers en zussen en hoe ik vriendschappen aanging doorgewerkt.
Hoe ik altijd in een relatie de bovenhand probeer te houden. Hoe ik dus 'zwakkere' partners zoek en als ze niet zwakker bleken te zijn, de relatie beëindigde.
 
Dat mijn relaties nooit werkten heb ik wel aan mijn onvermogen om werkelijk intiem te zijn geweten. De link naar deze nu ineens weer erg verse jeugdherinneringen heb ik nooit kunnen maken. Daarvoor was de deksel die ik erop hield te dik !!
Tot alle publicities en publiciteit.
Tot ik weer door mijn agenda van 1970 wandel en mijn eigen verhaal lees.
Een storm van emoties en herinneringen komen nu boven.
 
Ik hoop dat er een onderzoek komt naar het gedrag van deze "jeugdbegeleiders".
Diep berouw is wat ik op z'n minst verwacht.
En hopelijk niet teveel onherstelbare schade bij andere slachtoffers van deze personen aan wie onze ouders ons toevertrouwden.
Voor de slachtoffers zowel als voor al de goede paters en jeugdbegeleiders hoop ik dat er wat goeds uitkomt.

L.v.L.

Over de content van deze website wordt niet gecorrespondeerd.
Het zonder schriftelijke toestemming / aantoonbare bevestiging citeren uit, of herpubliceren van ongeacht welke content van deze website dan ook, is niet toegestaan.
Aanvragen hiertoe kunt u indienen: info@jongensvandonrua.nl